مقالات

سیستم های گرمایشی

سیستم های گرمایشی

سیستم گرمایشی
سیستم گرمایشی موتور خانه

سیستم  های گرمایشی

سیستم گرمایشی

تأسیساتی است که از انرژی گرمایی برای کنترل و حفظ درجه حرارت در سطح دلخواه و مطلوب ما در خانه، اداره و ساختمان‌های دیگر استفاده می‌کند. این تأسیسات بخشی از تأسیسات گرمایش، سرمایش و تهویه هوا یا HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) محسوب می‌شوند. سیستم گرمایشی می‌تواند به صورت مرکزی و یا توزیعی باشد. بخاری، شومینه، رادیاتورها، پکیج، فن کویل‌ها، آبگرمکن، موتورخانه و … مواردی از تاسیسات گرمایشی ساختمان است.

تاسیسات گرمایشی از نظر آرایش تجهیزات به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • سیستم گرمایشی مرکزی

    : این تاسیسات و تجهیزات مولد گرما در قسمتی بیرون از فضای تهویه‌شونده و یا واحد آپارتمانی قرار می‌گیرند. مثلاً در موتورخانه و یا روی پشت بام نصب می‌شوند. مانند دیگ بخار، انواع چیلر، دیگ آب گرم، رادیاتور و … .

  • سیستم گرمایشی تک واحدی یا بسته‌ای: این تاسیسات برای گرم کردن هر واحد به صورت جداگانه قرار دارند. مانند: شومینه، بخاری و … .

سیستم گرمایشی مرکزی یا سیستم گرمایشی تک واحدی یا بسته‌ای

تاسیسات گرمایشی از نظر آرایش تجهیزات به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • سیستم گرمایشی مرکزی: این تاسیسات و تجهیزات مولد گرما در قسمتی بیرون از فضای تهویه‌شونده و یا واحد آپارتمانی قرار می‌گیرند. مثلاً در موتورخانه و یا روی پشت بام نصب می‌شوند. مانند دیگ بخار، انواع چیلر، دیگ آب گرم، رادیاتور و … .
  • سیستم گرمایشی تک واحدی یا بسته‌ای:

    این تاسیسات برای گرم کردن هر واحد به صورت جداگانه قرار دارند. مانند: شومینه، بخاری و …

انواع سیستم های حرارت مرکزی

1- حرارت مرکزی با آب گرم : 

فشار این سیستم در حدود فشار جو است، لذا دمای آب گرم ناقل حرارت با توجه به نقطه جوش آب در ارتفاعی که سیستم در آن کار می کند تعیین میگردد که معمولا از 190F تجاوز نمی نماید. این سیستم را می توان به نوبه خود بر حسب چگونگی گردش آب به ترتیب زیر طبقه بندی نمود:

الف – سیستم با جریان طبیعی:

 که در آن گردش آب در نیروی ترموسیفون ناشی از اختلاف وزن مخصوص آبگرم رفت و برگشت و بدون کمک عامل خارجی (پمپ) صورت می گیرد. بدلیل محدود بودن نیروی ترموسیفون و عدم توانایی آن برای مقابله با افت فشار زیاد در مسیر لوله کشی، این سیستم تنها برای ساختمانهای کوچک قابل استفاده است. دمای آبگرم مصرفی رفت در این سیستم معمولا بین 140F و 180F در نظر گرفته می شود. نمودار 2-2 ( آخر فصل دوم ) فشار جریان را برای هر فوت ارتفاع گردش آب به ازاء دماهای مختلف آب رفت و برگشت نشان میدهد. فرمول کلی برای تعیین فشار جریان طبیعی آب گرم به قرار زیر است: H=h (d2-d) × 27.72 که در آن H=فشار جریان بر حسب اینچ آب، h=فاصله عمودی بین مرکز دیگ و واحد حرارتی ( ارتفاع گردش آب ) بر حسب اینچ و d1.d2-]lb/in3] به ترتیب وزن مخصوص آب گرم رفت و برگشت است. دمای آب رفت 20F در نظر گرفته می شود.

حرارت مرکز

منبع کویلی

ب – سیستم با جریان اجباری :

در این سیستم انرژی لازم برای گردش آب و غلبه بر افت فشارهای مسیر توسط یک پمپ تامین می گردد، لذا سرعت گردش آب بیشتر بوده اختلاف دمای آب رفت و برگشت برای این سیستم حدود 170F تا 190F  می باشد.

2- حرارت مرکزی با آب داغ :

در این سیستم که بیشتر در تاسیسات بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد، دمای آب از حد نقطه جوش آن در فشار جو فراتر رفته تا حداکثر 400F می رسد. بدیهی است که در چنین صورتی نمیتواند تحت فشار آتمسفر کار کند بلکه باید بترتیبی فشار سیستم را بالا برد تا حدی که آب در دماهای بالا به بخار تبدیل نشود. برای نیل بدین مقصود در سیستم های حرارت مرکزی با آب داغ از منابع انبساط بسته استفاده می گردد. این منابع علاوه بر وظیفه جبران نوسانات حجمی آب سیستم که ناشی از تغییرات دمای آب می باشد، مسئولیت ایجاد فشار مناسب را توسط بالشتکی از هوا ، بخار یا یک گاز بی اثر مانند ازت که نیمی از حجم منبع را اشغال میکند، بعهده دارند. فشار این بالشتک بر روی سطح آب داخل منبع را میتوان بدلخواه روی سوپاپ اطمینانی که روی منبع قرار دارد تنظیم نمود. نکته قابل توجه در سیستم های حرارت مرکزی با آب داغ اینست که فشار سیستم بنحو کاملا مطمئنی کنترل گردد تا نه از میزان لازم فراتر رفته بحد خطرناکی برسد و نه آنقدر نزول کند که امکان تبخیر آب فراهم شود. گردش آب در سیستم های حرارت مرکزی با آب داغ حتما بصورت اجباری و توسط پمپ صورت میگیرد.

3- سیستم حرارت مرکزی با بخار :

در این سیستم سیال ناقل حرارت، بخار می باشد. مقدار حرارتی که توسط بخار حمل می شود نسبت به آب گرم یا آب داغ بسیار قابل ملاحظه است، بطوریکه با یک پاوند آب گرم با افت دمای20Fمی توان20 گرما به محل مورد نظر منتقل کرد، در حالیکه در اثر تقطیر یک پاوند بخار در فشار جو در داخل کنوکتور حدود 1000 Btu گرما حاصل میگردد. بدین دلیل برای مناطق بسیار سرد، حرارت مرکزی منطقه ای، آسمانخراشها، کارخانجات بزرگ، پادگانها و اصولا ساختمانهای پراکنده ای که از یک مرکز گرمایش تغذیه می شوند و همچنین برای برخی از تاسیسات نظیر بیمارستانها که بخار دارای مصارف عدیده ای مثل رختشویی، پخت و پز، استرلیزاسیون و غیره می باشد، گرمایش با بخار بسیار مناسب است. درباره چگونگی محاسبات سیستم حرارت مرکزی با بخار بعدا بطور مفصل توضیح داده خواهد شد.

4- سیستم حرارت مرکزی با هوای گرم :

در این سیستم سیال ناقل حرارت، هواست. گرم کردن هوا ممکن است بطور مستقیم در کوره های گرم یا بصورت غیر مستقیم توسط آب گرم با بخار ارسالی از دیگ در وسایلی مانند هواساز و فن کویل انجام پذیرد. گردش هوای گرم نیز می توان مانند گردش آب گرم، بصورت طبیعی یا اجباری ( توسط بازن ) گیرد.

الف- گردش طبیعی هوا :

نیروی محرک هوا در این سیستم همانا اختلاف وزن مخصوص هوای گرم متصاعد و هوای سرد متنازل می باشد. هوا پس از گرم شدن در کوزه از داخل کانال به محل های مورد نظر ارسال گردیده پس از گرم کردن محیط با از دست دادن مقداری از حرارت خود سردتر شده از طریق کانال برگشت به کوزه هوای گرم باز میگردد، شکل 1-2 الف نشان دهنده چنین سیستمی است. بدیهی است که در این سیستم نیز باید مقاومت در مسیر کانال کمتر از سیستم اجباری باشد تا هوا قدرت گردش طبیعی در تمام قسمتهای مورد نظر را داشته باشد.

ب- گردش اجباری هوا :

در این سیستم نیروی محرک هوا توسط بادزن تامین می گردد. این بادزن ممکن است در کوزه هوای داشته باشد. این بادزن ممکن است در کوزه هوای گرم و یا در وسایلی مانند هواساز و فن کویل قرار داشته باشد. در این سیستم نیز هوای گرم ارسالی به محل مورد نظر پس از گرم کردن محیط به دستگاه گرم کننده هوا باز می گردد، ولی سرعت گردش هوا بیشتر بوده نسبت به حالت قبلی کنترل بهتری را می توان روی این پروسه اعمال نمود. در فصل سوم ( تهویه مطبوع ) چگونگی محاسبات کانال کشی سیستم با گردش اجباری هوا بطور مفصل توضیح داده خواهد شد.

گاهی ممکن است برحسب نیاز، با تهیه آب داغ در دیگ و ارسال آن به مبدلهای حرارتی مختلف، در یک زمان از هر سه نوع سیـال ناقل حرارت یعنی آب، بخار و هوا در قسـمت های مخـتلف ساختمان استفاده نمود.

مزایا و معایب سیستم های حرارت مرکز

مزایای سیستم گرمایش مرکزی

  • اجرای سیستم گرمایش مرکزی

  • بر خلاف تجهیزات گرمایشی قدیمی تر مانند بخاری و شومینه به دلیل ایجاد دوده باعث سیاه شدن دیوار و سقف نمی شود.
  • در اجرای سیستم حرارت مرکزی از تجهیزات بزرگ اما با تعداد محدود استفاده می شود و همین امر هزینه های تعمیر و نگهداری را کاهش می دهد.
  • در اجرای سیستم گرمایش مرکزی نیازی به نصب دودکش وجود ندارد.
  • سطح ایمنی اجرای سیستم گرمایش مرکزی در مقایسه با سایر سیستم های گرمایشی بالاتر است چراکه احتمال خفگی ناشی از گاز گرفتگی در سیستم حرارت مرکزی وجود ندارد.
  • از دیگر ویژگی ‌های قابل‌ توجه اجرای سیستم گرمایش مرکزی ، امکان کار و فعالیت آن در حالت رزرو و استفاده از منابع سوختی پشتیبان است.

معایب سیستم گرمایش مرکزی

  •  سیستم گرمایش مرکزی به فضایی مجزا نیاز دارد.
  • سیستم گرمایش مرکزی به لوله‌ کشی زیاد در واحدها نیاز است.
  • سیستم گرمایش مرکزی ، عدم استقلال ساکنین در کنترل هزینه مصرف به علت تقسیم هزینه بین واحدها را در پی دارد که با راهکارهای هوشمند سازی قابل حل خواهد بود.

سیستم گرمایشی تک واحدی یا بسته‌ای

  • تاسیسات گرمایشی پکیج گازی

پکیج گازی یکی از روشهای بسیار متداول برای گرمایش ساختمان در سالهای اخیر میباشد.پکیج های گازی با استفاده از گاز شهری با ظرفیت های مختلف تامین گرمایش میکنند یکی از مهمترین مزیت های پکیج گازی مدیریت مصرف با توجه به میزان نیاز و مستقل بودن سیستم گرمایشی برای هر ساختمان و یا آپارتمان میباشد. امروزه اکثر مجتمع های مسکونی یا اداری سیستم گرمایش پکیج را به موتورخانه ترجیح میدهند.

  • تاسیسات گرمایشی پکیج  برقی شوفاژ

پکیج برقی شوفاژ با توان های مختلف با استفاده از برق با توجه به ظرفیت مورد نیاز استفاده میشود.

پکیج برقی علاوه بر مزیت های پکیج گازی بهترین گزینه برای مناطقی است که فاقد گاز شهری بوده و عملکرد با راندمان بسیار بالا و بی خطری را برای کاربران مهیا می سازد، همچنین قابلیت تنظیمات هوشمند جهت مصرف برق، تنظیمات برای گرمایش از کف یا رادیاتور، تنظیمات برتامه ریزی هفتگی و همچنین قابلیت اتصال به شبکه وای فای را نیز دارا میباشد.

  • تاسیسات گرمایشی گرمایش از سقف

گرمایش از سقف یکی از روشهای جدید و متداول ایجاد گرمایش در ساختمان ها است. این سیستم با استفاده از روش تابشی گرما را به سمت پایین منتشر نموده و با روش همرفت گرمایش ملایم و مطلوبی را برای محیط فراهم میکند. بطور کلی اجرای سیتم گرمایش از سقف یا بصورت لوله های آب گرم میباشد و یا با استفاده از المنت های برقی اجرا میشود . گرمایش از سقف میتواند در مصرف انرژی 20 الی 40 درصد صرفه جویی ایجاد کند.

عنوان آکاردیون
محتوای آکارئون

تاسیسات گرمایشی پکیج گازی

شرکت های معتبری که شما می توانید از آنها خرید داشته باشید شرکت بوتان که در سال 1332 احداث شده است .

و شرکت لورچ که از سال 1357 احداث شده است .

هر دو شرکت محصول با کیفیتی دارند ، بوتان در استان ساوه و لورچ در استان اصفهان واقع شده است .

1

میزان هزینه یک سیستم پکیج و رادیاتور برای خانه های با متراژ متفاوت

هزینه سیستم پکیج گازی برای یک خانه 100 متری ​

هزینه سیستم گرمایش پکیج و رادیاتور برای 100 متر ساخت خانه چه مقدار می شود ،

برای یک خانه 100 متری شما نیاز به یک پکیج 22000 بوتان و یا هیرو 24000 دارید

بیتا 22  حدودا 12 تومان و هیرو 24 حدودا 13 میلیون تومان می باشد

تقریبا 6 متر رادیاتور پنلی استفاده میشه که حدودا 14500 میلیون تومان مبلغ آن میشود

وسایل جانبی حدودا 2 الی 3 تومان

هزینه سیستم پکیج گازی برای یک خانه 150 متری

هزینه سیستم گرمایش پکیج و رادیاتور برای 150 متر ساخت خانه چه مقدار می شود ،

برای یک خانه 150 متری شما نیاز به یک پکیج 22000 بوتان و یا هیرو 24000 دارید

بیتا 24  حدودا 12.5 تومان و هیرو 24 حدودا 13 میلیون تومان  و پرلا 24 با قیمت 18.5 می باشد

تقریبا 8 متر رادیاتور پنلی استفاده میشه که حدودا 19.5 میلیون تومان مبلغ آن میشود(البته بستگی به لوله کشی و جایگزاری رادیاتور ها دارد)

وسایل جانبی حدودا 2 الی 3 تومان

به طور تقریبی یک خانه صد و 50 متری 40 میلیون تومان می شود

هزینه سیستم پکیج گازی برای یک خانه 200 متری

هزینه سیستم گرمایش پکیج و رادیاتور برای 200 متر ساخت خانه چه مقدار می شود ،

برای یک خانه 200 متری شما نیاز به یک پکیج 32000 بوتان و یا آدنا 32000 دارید

پرلا 32 حدودا 21.5 میلیون تومان و آدنا 32 حدودا 25 میلیون تومان  می باشد

تقریبا 12 متر رادیاتور پنلی استفاده میشه که حدودا 29.5 میلیون تومان مبلغ آن میشود(البته بستگی به لوله کشی و جایگزاری رادیاتور ها دارد)

وسایل جانبی حدودا 2 الی 3 تومان

به طور تقریبی یک خانه 200 متری 50 میلیون تومان می شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *